Historia

MEIDÄN JUURET

-suvussa on leivottu aina.

Jo vuonna 1954 isoisoäitini ja -isäni Aira ja Lauri Pyymäki toteuttivat haaveensa ja perustivat pienen leipomon asuntonsa viereen Vammalaan. Niin syntyi Pyymäen leipomo. Ensimmäiset jauhot saatiin Airan ja Laurin kotitiloilta ja leivottiin hiivaleiväksi 13.11.1954. Vähitellen raaka-aineita voitiin ostaa myös kaupasta ja Lauri kuljetti leipiä asiakkaille polkupyörällä.

Laurin kuoltua yllättäen Aira sekä tämän tyttäret Pirkko ja Marja-Liisa jatkoivat leipomista. Tyttäret oppivat jo nuorena, että leipomossa riittää aina työtä – usein leivottiin yötä myöten ja leipomossa nukuttiinkin. Marja-Liisa hoiti jo alakoululaisena leipätilausten soittamisen Vammalan kauppoihin ja auttoi koulunkäynnin ohella myös leipomon puolella.

Myöhemmin isoäitini Pirkko miehensä Eskon kanssa sai jatkaa vanhempiensa työtä makujen maailmassa, opiskeltuaan ensin sekä leipuriksi että kondiittoriksi. Eskon hommiin kuului muun muassa leipäauton ajaminen ja hänet tunnettiinkin ennen pitkää Lentävänä Wienerinä, joka tuli ja meni vauhdilla, mutta ehti siinä sivussa myös jutella mukavia kaikkien kanssa.

Vuonna 1984 leipomon muutettua toiminta laajeni myös sen yhteydessä toimivaksi Leipurin Kahvilaksi, jonka kulmakivinä ovat tänäkin päivänä erittäin korkealaatuiset tuotteet. Laatu on meille leipomisessa kaikista tärkein asia, se ei saa vaihdella tai kärsiä minkään muun vuoksi. Työntekijöistä pidetään hyvää huolta ja olemmekin kaikki pyymäkeläisiä, yhtä suurta perhettä. Ne, jotka viihtyvät, jäävät pitkäksi aikaa.

Pyymäen toiminta on kasvanut jatkuvasti. 2000 -luvulla oli äitini Maaritin ja isäni Jounin aika luotsata leipomo uusiin tuuliin. Äiti oli ollut talossa vuosia ja ostanut jo aikaisemmin torin laidalla sijaitsevan Pyymäen Konditorian isovanhemmiltani. Isä sen sijaan ei ollut vielä leipurimestari vaan rakennusmestari, kuuleman mukaan se pätevöittää alalle kuin alalle. Muistan kuinka pikkutyttönä mikään ei ollut jännittävämpää kuin että isä lupasi ottaa leipä-ajoon mukaan aamuvarhain. Istuimme transitin penkillä siskoni Marian kanssa vierekkäin, toisessa kädessä lihapasteija ja toisessa päärynä trippi. Lapsuudesta asti elämäämme ovat kuuluneet leipomon tuoksut.

Isän ja äidin jalanjäljissä, saa neljäs polvi pikkuhiljaa vuorostaan jatkaa sitä työtä, jonka Pyymäen Aira ja Lauri aikanaan aloittivat.

-Laura

1954

Lauri ja Aira Pyymäki avaavat pienen leipomon Varilankadulle. Näiltä ajoilta ovat peräisin klassikkotuotteet : kolmiomunkki sekä rosinamunkki.

1961

Torinlaidalle avataan Herkku-tuote, nykyinen Pyymäen Konditoria.

1963

Airan ja Laurin vanhin tytär Pirkko päättää lähteä alalle seuraamaan äitinsä jalanjälkiä. Karkunlimpun resepti syntyy.

1978

Sukupolvenvaihdos. Pirkko ja Esko Lujala lähtevät jatkamaan Airan elämäntyötä. Eskoa kylällä kutsutaan lentäväksi viineriksi, tänäkin päivänä.

1984

Leipomo muuttaa nykyiselle paikalle Nuutilankadulle, Hopulle. Muutto asettaa omat haasteensa. Onneksi tuotanto lähtee hyvin käyntiin ja tuote pysyy muuttumattomana, laadukkaana ja kauniina. Pyymäki täyttää 30-vuotta.

1991

Pirkon ja Eskon vanhimman tyttären Maaritinkin yrittäjyys vie mennessän. Maarit lähtee luotsaamaan Pyymäen Konditoriaa.

1994

Pyymäki täyttää 40-vuotta.

2000

14.4.2000 sukupolvenvaihdos. Maarit ja miehensä Jouni lähtevät viemään Pyymäkeä uudelle vuosituhannelle. Tyrvään Voima lanseerataan.

2004

Pyymäki täyttää 50-vuotta.
Moni tuote on uudistunut ja moni säilynyt muuttumattomana. Lusikkaleivät, unelmatorttu, kolmimunkki, rosinamunkki sekä karkunlimppu ovat valikoimassa tänäänkin.

2013

”Pyymäen Oma nosti kahvilakulttuurin uudelle tasolle”- otsikoi Aamulehti vuonna 2013. Pyymäen Oma aukeaa Tampereen Tuomiokirkonkadulle. Oma valloittaa nopeasti Tamperelaisten sydämet tyylillään, ja laadullaan.

2017

Pyymäen Konditorian yläkertaan avataan upouusi Putiikkihotelli Pyynpesä.

2019

Pyymäen Tullintori aukeaa Tullintorin kauppakeskukseen.

Vaikka ajat muuttuvat, maku säilyy aina. Sitä kutsutaan perinteeksi.
T. Laura, pyymäkeläinen jo neljännessä polvessa

Ota yhteyttä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.