Tammikuussa alkaa kauan odotettujen talviherkkujen sesonki, kun Runebergintortut ja laskiaispullat saapuvat kauppoihin ja kahviloiden vitriineihin.
RUNEBERGINTORTTU
Suomen kansallisrunoilijan mukaan nimensä saanut leivonnainen leivotaan kosteaksi ja pikantiksi.
Karvasmantelilla maustettu Runebergintorttu on klassikko!
Runebergintorttu on perinteinen suomalainen leivonnainen, joka on saanut nimensä kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin mukaan. Tarinan mukaan Runebergin vaimo Fredrika Runeberg kehitti tortun herkullisen reseptin miehensä suosikiksi.
Runebergintorttu koostuu mantelikakkupohjasta, joka on kostutettu. Pohjan päälle levitetään vadelmahilloa ja torttu koristellaan pomadalla. Torttuja tarjoillaan yleensä Runebergin päivänä, joka on 5. helmikuuta.


LASKIAISPULLAT
Laskiaispullat täytetään aidolla Valion kermalla.
Valikoimasta löytyvät:
Laskiaispulla vadelmahillolla (Talvipulla)
Laskiaispulla aidolla mantelimassalla
Laskiaiscroissant kinuskilla (vain kahviloista)
Laskiaispulla pistaasilla (vain kahviloista)
Laskiaispulla on perinteinen suomalainen leivonnainen, joka tunnetaan erityisesti laskiaistiistain ja laskiaissunnuntain herkkuna. Laskiaispullan historia juontaa juurensa keskiajalle, jolloin laskiaisena juhlittiin talven päättymistä ja kevään alkamista. Alun perin laskiaispullat valmistettiin paikallisista raaka-aineista, kuten rukiista ja ohrajauhoista.
Pyymäen Leipomossa valmistamme laskiaispullia niin vadelmahillolla kuin perinteisellä mantelimassalla.
Kahviloista löydät myös laskiaiscroissantin kinuskilla sekä pistaasitäytteiset laskiaispullat.
Nykyään laskiaispullat ovat suosittuja herkkuja Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, ja niitä syödään erityisesti laskiaistiistaina, joka on kristillinen juhlapäivä ennen pääsiäistä. Laskiaispullat ovat myös suosittuja leivonnaisia muina aikoina talvella ja keväällä.


